Hoe ik van ‘wee’ weer ‘wel’ maak

Posted on Feb 19, 2014 | 10 Comments

Ik heb dus geen rooie cent. Echt leuk is dat niet, ik reken me grijs om te kijken hoe ik hier toch zo heel af en toe een cocktail kan bestellen of in 1 van de duizenden leuke restaurants kan eten. Want dat is toch 1 van de dingen dat NYC zo leuk maakt, al de leuke tentjes met lekker eten. Daar heeft ook iedereen het constant over. Maar nood maakt inventief. Daarom voor als je ooit voor een week of langer in NYC bent en niet gezegend bent met geld, hier 3 tips hoe je geld kunt besparen om toch zo nu en dan een avondje uit te gaan.

1. Ruil en koop je kleding bij Buffalo Exchange
2. Doe je boodschappen bij Trader Joe’s
3. Blijf gezond met Yoga bij Brooklyn Yoga Collective

Koop tweedehands kleding

Ik ben altijd al een groot fan geweest van tweedehands winkels en kringlopen. 1 omdat ik niet teveel geld aan kleding wil of kan uitgeven, 2 omdat er al zoveel kleding is, hergebruik is nodig. NYC is daarom wat tweedehands betreft een mekka voor mij. Thriftstores en Salvation army’s vind je overal. Magazijnen vol! Zo heb je hier ook Beacons Closet and Buffalo Exchange. Beide plekken stellen hogere eisen aan de kwaliteit van de kleding, de prijs ligt daarom ook gemiddeld een stuk hoger. Buffalo vindt je niet alleen NYC, maar door heel de VS. Hun concept vind ik geweldig. Niet alleen vind je er leuke en goede kwaliteit tweedehands kleding, ze hanteren er een ‘ruilsysteem’ dat ik in Nederland nog niet ben tegengekomen, maar dat kan aan mij liggen natuurlijk. Je kunt er je eigen kleding heenbrengen en kiezen voor ‘cash’ of  ‘storecredit’ die je vervolgens kan inzetten in hun winkel. De storecredit is een hoger bedrag dan de cash die ze bieden. Laatst zat ik weer eens op de bodem (kan te maken hebben met een onlangs gemaakt Holland reisje..). Maar goed, ik wilde een verjaardags kadootje voor m’n nicht Yolande kopen en dacht bij Buffalo langs te gaan met kleding van mezelf. Ik dook in m’n kast en vond een aantal kledingstukken waarvan ik dacht dat ze met gemak door de strenge keuring zouden komen. Ze bleken strenger dan ik dacht. M’n vintage Adidas jasje, ooit in een tweedehands winkel in Montreal gekocht, kwam niet door de keuring omdat het lipje van de rits miste. En zo ook met een bloesjes, de inkoopster was niet onder de indruk van de kleur. Het bezorgde mij een gevoel van schaamte, vermengd met trots. Jij durft mijn kleding af te keuren?! Ik poogde wanhopig het bloesje en jasje aan te prijzen, maar zonder resultaat. Inkoopster was nog steeds niet onder de indruk. Gelukkig vielen faux fur ‘hoofdband’ en zo goed als nieuw H&M ‘little black dress’ wel in de smaak. Voor beiden kreeg ik 7,50 aan credit. Jurk ging voor 15 dollar in de winkel, hoofdband voor 4 dollar. Ik was een beetje teleurgesteld maar dacht, laat ik kijken wat ik met 7.50 kan uithalen. Ik vond gelukkig een super mooie metalen ketting voor m’n nicht voor exact 7,50. Ik was blij met m’n succesvolle ruilactie.

blog5feb

Deze hoofdband kocht ik in een tweedehands winkel in The Hamptons. Het was nog warm buiten maar ik dacht: dit is perfect voor de strenge NYC winter waar iedereen me voor waarschuwde. Totdat bleek dat ik het nooit droeg.

blog5feb_5

Dit jurkje kocht ik voor een prikkie bij H&M om voor oud en nieuw te dragen. Het zag er mooi uit, maar zat niet lekker. Ik hou van comfortabel, dus weg ermee.

blog5feb_2

felle kleuren in de sneeuw

blog5feb_4

Doe je boodschappen

Ik noem de Trader Joe’s (TJ’s) de ‘Wholefoods voor de armen’. Wholefoods is de plek voor alles biologisch en duurzaam. Maar wholefoods is super duur. Sinds een aantal maanden doe ik m’n wekelijkse boodschappen bij TJ’s in Brooklyn. Het is in principe gewoon een supermarkt, maar toch vind ik het de leukste supermarkt waar ik ooit geshopt heb (naast de AH natuurlijk). De prijzen zijn super goed en ze bieden veel biologische producten aan. De lay-out is vrolijk en het personeel loopt er soms in hawai shirts. TJ begon ooit in de jaren 60 in Calefornia en breidde pas eind jaren 90 uit naar de Oostkust. Er hangt een zonnige westkust sfeer. Nadeel: lange rijen. Aan het einde van rij staat een medewerker met een rode vlag. Daar voeg je dan in met je mandje of wagentje om vervolgens halverwege een kleur te krijgen (groen, geel of oranje) en vervolgens een kassa nummer. De 1e keer dat ik de lange rij zag wilde ik meteen wegrennen, maar omdat ze ontzettend veel kassa’s  hebben gaat het uiteindelijk super snel. De ‘cassieres’  (vooral jongens) zijn super aardig en behulpzaam. Ik en m’n huisgenoot Jordan doen 1x in de week boodschappen voor 120 dollar en sjouwen dan alles in ons ons opvouwbare ghetto karretje in de subway terug naar Crown Heights.

welnaarwee1

een rij tot aan buiten gaat mij dan weer te ver.. kwestie van niet tijdens ‘rushhour’ je boodschappen doen.

welnaarwee2

Doe Yoga

Na hier een tijdje gewoond te hebben snap ik waarom iedereen in NY aan Yoga doet. De energie die hier in de lucht hangt is zowel inspirerend als uitputtend. Yoga is voor mij daarom essentieel en ideaal om tot rust te komen. Anderhalf uur focussen op m’n lichaam en geest. Om ze bieden soepel te houden. Het yoga aanbod is (net als alles hier) gigantisch. Ik heb verschillende plekken uitgeprobeerd, maar uiteindelijk ben ik het meest tevree met Yoga Brooklyn Collective. Niet alleen vanwege de prijs (je betaald afhankelijk van wat je wilt/kunt betalen tussen de 7 en 15 dollar), maar ook vanwege de kleinschaligheid en aandacht die je van de docenten krijgt. Ze zijn duidelijk heel goed getraind in yoga en nemen de tijd om je aanwijzingen te geven. Aanrader dus!

welnaarwee3

 

10 Comments

 1. margreet
  19 February 2014

  Mooi verhaal! Ik wil heel graag mee naar de Buffalo Exchange! Dat ruilsysteem is briljant! Die rij bij Trader Joe’s lijkt wel een derde wereld foto!

  Van wee naar wel, prachtige titel!

  Reply
 2. Kim Batteau
  19 February 2014

  Leuk geschreven, en ook praktisch, Sas! love, Dad 🙂

  Reply
 3. Herman Baartman
  19 February 2014

  Mooie impressies van je dayly life in NY. Inventief.

  Reply
 4. Christa
  19 February 2014

  Hoi saskia! Leul om te lezen zeg! Ik zou zo wel ff met je mee willen naar de trader joe’s. Veel liefs van mij, christa

  Reply
 5. Janke Elliott
  20 February 2014

  ja ,TRader Joe is geweldig
  in de zomer ook zulke mooie boeketten bloemen
  en de sfeer en cassieres zijn inderdaad altijd vrolijk

  Reply
 6. Sanne
  20 February 2014

  als iedereen die dit leest je nou eens 2 euro paypalt, dan ben je alweer iets rijker 🙂

  Reply
 7. Ellen
  23 May 2014

  Ooooh wat missen wij New York! (we hebben het zelfs al over verhuizen gehad 😉 )
  Superleuk om je blog te lezen, en heel grappig dat jij – natuurlijk – Sanne ook kent!

  Reply
  • Saskimo
   25 May 2014

   Heeey! Ja kom hier ook wonen :-)! Super leuk met jullie af te spreken en die ietwat vreemd lijkende bar… Ga jouw blog meteen uitchecken.

   Reply

Leave a Reply