Wel en Wee in NYC: Heilige zondag

Posted on Dec 11, 2013 | 4 Comments

black

Zondagen waren Heilig voor mij. Tot ik in New York kwam. Tegenwoordig word ik 1x in de week wakker met de vage klanken van een hammond orgel en gezang en besef dan: oh ja het is weer zondag! 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=u7aKgjLqk3w[/youtube] (Draai dit om de sfeer te komen.. )

Deze decemberochtend word ik wakker met krullers in m’n haren en pijn in m’n nek. Wat nou ‘comfortable sleeping’ (stond met vette letters op verpakking). M’n huisgenoot Jordan heeft ze gister in m’n haar gezet. Ik ga zoveel met African Americans om dat ik bepaalde gewoontes overneem zoals hun altijd veranderende haarstijl. Mijn collega’s gaan binnen 1 dag van super kort naar vlechten tot over hun kont. Ik haal het doekje en de krullers uit m’n haar. Hmm.. ik weet niet, is dit leuk?

Een uurtje later loop ik met ietwat uitgezakte krullen naar mijn subway trein 4, richting Malia Mills, de winkel in Brooklyn, Boerum Hill waar ik fulltime werk.  Blijkbaar staan de krullen me toch goed. Vleierij genoeg hier elke ochtend in Crown Heights. ‘Morning snowflake’ ( ZO wit ben ik toch ook weer niet?) en ‘Hey skinny, how are ya?!’ Caribische mannen houden duidelijk van wat meer vlees, als ze je ‘thick’ vinden is dat iets moois. Een paar ferme stappen verder: ‘Thanks for that sweet smile!’ Can I have one more? Please?

Om de hoek op Utica Ave verandert de sfeer, hier moet voor vleierij betaald worden: ‘Hey beautiful can you buy me a coffee or hot chocolate?’ Als het me zo direct gevraagd wordt kan ik niet doorlopen en 1 dollar kan ik net missen. Ik loop bij de dichtstbijzijnde Deli naar binnen. Meneer zwerver doet capuchon af en kijkt me met een glazen oog aan. Opeens wil hij een large aardbei milkshake. Wait one second. Maar voor ik het weet heeft hij er 1 gepakt en loopt weg. Ik voel me nogal genaaid maar betaal maar braaf de 5 dollar. Duurste Brooklyn Deli drankje ooit. De Deli verkoper met zeer strak geknoopte Arafat sjaal om z’n hoofd schudt zijn hoofd: ‘Don’t buy him anything. He’s gonna sell it anyway and yell at you next time you don’t buy him something.’ Zo raak je in NYC snel van je goede daden drang af..

Vijf min later zit ik in m’n trein 4.  Afrikaanse meneer met Adidas sneakers en kaalgeschoren kop komt iets dichterbij zitten dan nodig is. Ik kan hem niet negeren. ‘Nice shoes!’. Ik kijk nog eens goed naar hem en van wat ik kan zien zijn mijn schoenen niet bepaald zijn stijl, maar goed ik zeg netjes ‘thanks’. Hij is uit op een gesprek. ‘Going home for Christmas? ‘I wish. They’re too far away’, antwoord ik opnieuw netjes. ‘Aww you should be with your family!’ I should, denk ik, terwijl ik zo onopvallend mogelijk (dat is dus onmogelijk) m’n oordopjes probeer in te doen. Koptelefoons met muziek zijn mijn bescherming voor ongewilde subway gesprekken.

Voor het eerst mis ik Utrecht en m’n familie. Geen rare opmerkingen omdat ik ‘white’ ben, geen oorverdovende subway geluiden die me nog elke keer een schok bezorgen, niet een ontelbare hoeveelheid zwervers en bedelaars.. Ik verlang ineens naar helm-loos fietsen over de knusse grachten, rusten op Heilige zondagen, de kaasbroodjes lucht bij de Hema, lapjes markt en kopjes cappuccino bij de Village, een knuffel van moeders en zicht op de Toren. Om plotseling opwellende tranen te voorkomen van het biggelen over een wang, begin ik verwoed dit verhaal te schrijven…( en mis ik m’n halte… )

Wie had vorig jaar ooit kunnen bedenken dat ik in een NY Brooklyn Subway zou zitten omringd door Jamaicanen,  hammond orgel geluiden, skinny’, met uitgezakte krullen, heimwee en zin in een heilige zondag.

Die realisatie bezorgt mij een smile…

 

view

Uitzicht vanuit m’n raam. Als je goed kijkt zie je rechts een kerk ‘Bible Faith’

subway # 4

Mijn groene subway # 4 richting Manhattan

 

4 Comments

 1. Herman Baartman
  11 December 2013

  Hallo Saskia, mooie impressie van je dagelijkse subwayride. Lijkt me dat je de zwervers en bedelaars wat vaker mag negeren. En btw, de heilige rustige zondag is in Utrecht ook al weer n tijdje verleden tijd, elke zondag is koopzondag!

  Reply
  • Saskimo
   19 December 2013

   Hey Herman, thanks! mijn trouwe volger ben jij :-). Ja de koopzondagen heb ik nog meegemaakt. Ik werkte alleen niet op zondagen toen vandaar…

   Reply
 2. Janneke Roosenbrand
  11 December 2013

  Hoi Saskia,
  Mooi blog! Ik wens je succes daar met alles waar je mee bezig bent. En alvast fijne feestdagen met niet teveel heimwee hopelijk.
  Hartelijke groet! , Janneke

  Reply
  • Saskimo
   19 December 2013

   Hey Janneke! dank je! jij ook alvast fijne feestdagen! x

   Reply

Leave a Reply